Gaai

Garrulus glandarius

Orde:Zangvogels (Passeriformes)
Familie:Kraaien (Corvidae)
Lengte:32 tot 35 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Struiken
Loofbossen
Naaldbossen
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:Ruim 50.000
Toename of afname:Lichte toename

Kenmerken

Het verenkleed is grijsbruin van kleur
Het gezicht is lichter van kleur
Er is een duidelijk zichtbare zwarte snorstreep aanwezig
De vleugel is zwart met een deel witte en een deel blauw met zwart gestreepte veren
De staart is zwart
De stuit is wit

Omschrijving

Door het blauw-zwarte gedeelte in het verenkleed is de gaai een goed te herkennen soort. Door de witte stuit en de golvende vlucht is een vliegende gaai te verwarren met een ekster. De gaai heeft een luide, hese roep, maar is ook in staat om het geluid van andere vogels zoals de buizerd te imiteren.

De vogel voedt zich onder andere met vruchten en noten en legt hiervan ook een wintervoorraad aan. De gaai vindt echter maar een gedeelte van de wintervoorraad terug, en speelt op deze manier een belangrijke rol in de uitbreiding van bossen. In de winter leeft de gaai vaak in kleine groepen, waarbij de vogels vaak één voor één naar een andere boom vliegen.

Zie ook: Ekster, Buizerd, Kauw, Zwarte kraai en Roek