Merel

Turdus merula

Orde:Zangvogels (Passeriformes)
Familie:Lijsters (Turdidae)
Lengte:24 tot 29 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Stedelijk gebied
Agrarisch gebied
Struiken
Loofbossen
Naaldbossen
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:Meer dan 1.000.000
Toename of afname:Lichte toename

Kenmerken

Het verenkleed van het mannetje is geheel zwart
Het mannetje heeft een dunne oranje-gele cirkel om het oog
De snavel van het mannetje is oranje-geel van kleur
Het vrouwtje is bruiner van kleur en heeft een bruine snavel

Omschrijving

Bij de merel is het vooral het mannetje dat opvalt door het zwarte verenkleed en de oranje-gele snavel. Bij nadere bestudering valt ook de oranje-gele cirkel rondom het oog op. Het vrouwtje is weliswaar net zo gebouwd als het mannetje, maar heeft een minder opvallend, bruin verenkleed. Jonge vogels lijken op een volwassen vrouwtje, maar hebben nog lichtgekleurde veertoppen. De merel wordt ondanks het zwarte of bruine verenkleed één door veel mensen herkend. Dit is waarschijnlijk te verklaren doordat de vogel erg talrijk is en met de zang veelvuldig de aandacht trekt.

Het voedsel van de merel bestaat onder andere uit insecten, vruchten, wormen en slakken. Door de grote diversiteit in het voedsel dat gegeten wordt, maar ook doordat de vogel drie of vier nesten per jaar grootbrengt is de merel tegenwoordig de meest voorkomende vogel van Nederland. De merel heeft zich uitstekend aangepast aan de mens; enkele eeuwen geleden was de merel nog een schuwe vogel die alleen in het bos voorkwam.

Zie ook: Zanglijster, Grote lijster, Kramsvogel, Beflijster en Koperwiek

Meer informatie over de merel is ook te vinden op Turdus merula.