Mandarijneend

Aix galericulata

Orde:Eendvogels (Anseriformes)
Familie:Eenden (Anatidae)
Lengte:41 tot 49 cm
Geluid:Er is geen geluidsfragment beschikbaar
Biotoop:
Stedelijk gebied
Meren
Rivieren
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:Enkele honderden
Toename of afname:Lichte toename

Kenmerken

De kop van het mannetje is oranje met een brede witte wenkbrauwstreep
De borst van het mannetje is paarsbruin van kleur en wordt met enkele witte banden gescheiden van de lichtbruine buik
Het mannetje heeft opvallende, oranje 'zeilen' aan de vleugel
Het vrouwtje is minder fel gekleurd dan het mannetje
Om het oog van het vrouwtje bevindt zich een witte cirkel, achter het oog bevindt zich een dunne, witte streep
Op de vleugel van het vrouwtje bevindt zich een blauwgroen veld

Omschrijving

Het mannetje van de mandarijneend is een zeer herkenbare vogel die met geen enkele andere vogel te verwarren is. Vooral de oranje veren die zich als een zeil op de vleugels bevinden zijn opvallend. Het vrouwtje is minder duidelijk getekend en lijkt veel op het vrouwtje van de Carolina-eend en is te herkennen aan een smallere oogring en de lichter gekleurde kop.

De mandarijneend komt van oorsprong niet voor in Nederland, maar is in de 18e eeuw als siervogel vanuit Noordoost Azië naar Europa gebracht. Doordat tamme vogels zijn ontsnapt of losgelaten en de vogel ook in Nederland is gaan broeden is de mandarijneend tegenwoordig ook in het wild te zien. De mandarijneend bouwt het nest bij voorkeur in een boomholte op grote hoogte, maar broedt in Nederland ook in nestkasten.

Zie ook: Wilde eend, Grauwe gans, Kuifeend, Slobeend en Brandgans