Huismus

Passer domesticus

Orde:Zangvogels (Passeriformes)
Familie:Wevervogels (Ploceidae)
Lengte:14 tot 16 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Stedelijk gebied
Agrarisch gebied
Struiken
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:500.000 tot 1.000.000
Toename of afname:Constant
Bijzonderheden:De huismus staat op de rode lijst.

Kenmerken

De bovenzijde is bij het mannetje rood-bruin en bij het vrouwtje bruin
Op de bovenzijde bevinden zich donkere lengtestrepen
De onderzijde is vaalwit of lichtgrijs
Over de vleugels loopt een witte streep
De kruin van het mannetje is grijs van kleur
Het mannetje heeft een zwarte keelvlek
Het gebied tussen oog en snavel is bij het mannetje zwart

Omschrijving

De huismus is één van de meest voorkomende vogels van Nederland. Het geluid is een typisch tsjilpen, waardoor de aanwezigheid van een groep huismussen snel duidelijk wordt. Het mannetje is duidelijk van het vrouwtje te onderscheiden door het donkerbruine verenkleed en de grijze kruin. De grijze kruin onderscheidt het mannetje ook van de ringmus, die bovendien een zwarte vlek op de wangen en een witte halsband heeft.

Huismussen hebben zich aan de mens aangepast en broeden vrijwel overal waar mensen wonen. De vogels broeden in kleine groepen en bouwen onder andere nesten in gaten van muren, onder dakpannen en in nestkasten. Doordat moderne huizen vaak geen nestgelegenheid meer bieden, is de populatie huismussen in Nederland de laatste decennia meer dan gehalveerd. Dit is de belangrijkste reden dat de vogel in 2004 op de rode lijst is geplaatst.

Zie ook: Ringmus en Sneeuwvink

Meer informatie over de huismus is ook te vinden op Stichting De Mus.